Fira d\'Artesans de Mollet del Vallès » El XXV Aniversari

25 ANYS DE FIRA

Desde el punt de Vista de Marta Busquets, Centres Cívics del Ajuntament de Mollet del Vallès.

1. Guarnir el carrer
Els carrers de la fira són una continuació de les cases del veïnat, que aquests dies s’omplen de convidats. Les seves portes de dia s’obren a la celebració i a l’amistat i de nit guarden el productes artesans. Cada any el veïnatge dissenya i elabora una decoració diferent per als carrers de Portugal, Sol, Can Pacià, Tajo i Bartomeu Robert

2. Els sols de la Fira
El 1984 el Josep Nogué va dissenyar un sol que esdevindria el símbol de la Fira. El 1995 el Francesc Cisa el va convertir en dos capgrossos, que l’any següent es van batejar amb el nom de dues antigues cases del carrer, el sol Tòfol i la sola Dinga.

3. Els artesans
Els seus productes ens convoquen a la fira. Molts artesans hi han parat i tots hi han deixat empremta. Amb ells hem après a distingir els procediments manuals dels manufacturats, el disseny original de la còpia, l’elaboració pròpia del muntatge o la revenda.

4. Les parades
Els artesans arriben el divendres a la tarda, munten les parada i romanen a la Fira fins al diumenge al vespre. Cada any hi ha una especialitat que es destaca amb les parades al principi de la fira i una exposició temàtica al Centre Cultural La Marineta. L’alimentació està situada al carrer de Bartomeu Robert.

5. Els productes artesans
Són fets amb procediments artesanals, és a dir, s’elaboren amb una tecnologia i eines no automàtiques, per tant no es fan les peces en sèrie, ni són absolutament iguals. El disseny pot ser creat pel propi artesà i la manera d’elaborar-lo pot ser la tradicional, o ambdós aspectes poden ser tradicionals o innovadors. El que sí que cal tenir en compte és que el temps i la dedicació no són els mateixos que en els productes totalment industrials. El preu, per tant, tampoc no és el mateix.

6. Els oficis artesans
Vestigis d’altres temps i societats, pràcticament extingits, la presència dels oficis a la Fira ens dóna la possibilitat d’apropar-nos als estris, objectes i maneres de fer que reuneixen el mestratge del saber fer, la sensibilitat de la dedicació i l’herència de la tradició.

7. Els tallers oberts
Espais al carrer on tastar pessics de la gramàtica artesana aplicant aquesta tècnica a materials que esdevindran objectes d’elaboració pròpia amb aportacions personals.

8. La primera Fira d’Artesans
L’any 1984 el grup Tertúlia va decidir organitzar al carrer dels Fems una fira d’artesans ambientada amb elements de pagès, com les eines del camp, que van exposar al carrer de Sant Oleguer i les panotxes de blat de moro, i altres elements emblemàtics de la ciutat com la font de la plaça. Els pintors van muntar una galeria de quadres al carrer i el veïnatge es va mobilitzar per donar suport a la proposta.

9. Els àpats de la Fira
A la fira s’hi ha dinat i sopat. L’any 1990, durant cinc dies es van cuinar paelles i es van servir als artesans, a la gent gran i al veïnatge. Durant quatre edicions s’han fet mostres gastronòmiques i una vegada acabada la fira, els veïns i les veïnes es troben per sopar al carrer o en un garatge i celebrar l’èxit assolit, gràcies a l’esforç de tothom.

10. La sardinada
Després de la inauguració de la Fira d’Artesans, amb la inauguració de l’exposició a La Marineta i la visita als artesans per part de les autoritats, els veïns couen les sardines a les brases del foc que han encès i les veïnes les reparteixen amb una llesca de pa i un got de vi.

11. Els balls
El primer ball sempre es comença amb el Duo Màgic o el Rubén, un clàssic, de la nit del divendres. La nit del dissabte acostuma a haver-hi ball d’arrel tradicional.

12. La xocolatada
Per començar amb força el dissabte i el diumenge al matí, les veïnes amb la bata impecable, reparteixen xocolata desfeta i coca, a la mainada primer, i als grans després.

13. Els jocs de plaça i de carrer
Els esplais de la ciutat ensenyen a la mainada a jugar als jocs tradicionals de plaça i de carrer.

14. La música
Música tradicional, d’animació, passants i cercaviles han ambientat la fira any rere any. També hi han estat presents les corals.

15. La dansa
Tots els grups folklòrics de a la nostra ciutat han ballat als escenaris de la fira, fins i tot alumnes de les escoles de dansa clàssica.

16 .La Banda de Joves Músics
Va iniciar la seva trajectòria a la Fira d’Artesans de l’any 1989 i des de llavors sempre ha animat la Fira amb la brillantor del metall i els ritmes de les percussions.

17. Les sardanes
El flaviol i el tamborí han donat pas a moltes rotllanes de sardanes que s’han fet i desfet entre una multitud que transita pel carrer de Portugal, cruïlla amb Tajo, actualment plaça de l’Artesania, les tardes dels dissabtes.

18. Els castells
Des que va néixer la Colla Castellera de Mollet s’ha enfilat més amunt dels guarniments del carrer, amb les seves torres; també han fet tallers oberts a tothom i d’amfitrions a d’altres colles castelleres, com el Minyons de Terrassa, els Castellers de Sabadell, els de Castelldefels o els Vailets de Ripollet.

19. El Ball de Diables
Nascut també del grup Tertúlia, sempre ha tancat amb trons i foc l’estada dels artesans a la Fira. Amb l’olor de pólvora cremada s’inicien les havaneres i es desmunten les parades.

20 Les havaneres i el cremat de rom
Un altre clàssic, el cremat de rom, que fan els veïns i les veïnes, i les havaneres posen punt a final a la Fira d’Artesans. Tot es guarda i s’endreça per al proper any, excepte les idees que van sorgint per poder millorar la fira següent, que tornarem a emprendre amb renovades il•lusions.

Comparteix:
 • del.icio.us
 • Digg
 • TwitThis
 • Meneame
 • Technorati
 • Ma.gnolia
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • Live
 • StumbleUpon
 • Print
 • email

Subscriu-te

Fira d'Artesans

Web dels Artesans

Història de la fira

La fira en imatges

Troba notícies per imatge

La Pluja ajorna la Sardinada i el Ball Programa 2010 Participants 2010 La Fira del Cel “Estels 2010″ Un èxit de participació El Moll Fer esposat a la Fira Llistat de Participants Programació XXVI FIRA D’ARTESANS 2009 Preparatius Fira 2009 edició XXVI Fira d’Entitats Enterrament de la Sardina 25/02/2009 Tura a la Fira Una Petita Historia Exposició 25 anys de Fira 25 ANYS DE FIRA Trobada de puntaires Havaneres i rom Presentació Mostra d’oficis Parades d’Artesania Especialitats artesanals Poesia per la Fira d’Artesans El veïnat Verbena Sant Joan

Etiquetes

 Copyright © Fira d\'Artesans de Mollet del Vallès Tots els drets reservats

Libelum Internet Consulting Ajuntament de Mollet del valls Ajuntament de Mollet del Valls